Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση:
Εφαρμογή εκπαιδευτικών και ψυχολογικών τεχνικών
Εξ Αποστάσεως Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην «Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση»
(400 ωρών)
Ιανουάριος - Ιούλιος 2023
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Α.-Σ. Αντωνίου, Καθηγητής ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ
Διευθυντής ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση»
Διδάσκοντες
Χριστίνα Συριοπούλου - Δελλή
Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής,
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Η Χριστίνα Κ. Συριοπούλου Δελλή είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Master στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης (Sheffield University, UK), PhD στην Ειδική Αγωγή (Liverpool University, UK) και Postdoc στον Αυτισμό (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας).
Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη και χειρίστρια του Τεχνικού Δελτίου Ειδικής Αγωγής της Ενέργειας 1.1.ζ του ΕΠΕΑΕΚ (Β’ ΚΠΣ) στο ΥΠΕΠΘ. Έχει επίσης εργασθεί στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Συνεργάσθηκε με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (Ινστιτούτο Πληροφορικής) για το σχεδιασμό προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής. Επίσης, είναι επιστημονικά υπεύθυνη για το έργο Erasmus+ με τίτλο "Train-ASD"
Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ειδική παιδαγωγός σε τμήμα ένταξης. Διορίστηκε σχολική σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης στη Λακωνία. Εξελέγη Λέκτορας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2012 και Επίκουρη καθηγήτρια το 2015. Είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη για τα Προγράμματα Εξειδίκευσης της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο: «TEACCH, PECS, MAKATON : Προγράμματα για την Επικοινωνία και Εκπαίδευση Παιδιών με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού» και "Αξιολόγηση και Διαγνωστικά Εργαλεία στον Αυτισμό (ADI-R, ADOS-2) και Πιστοποίηση στη δοκιμασία πρώιμης ανίχνευσης ΠΑΪΣ".
Η διδακτική της εμπειρία περιλαμβάνει τη διδασκαλία του μαθήματος της Ειδικής Αγωγής στα Τμήματα εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και των μαθημάτων «Θέματα Ειδικής Αγωγής» και «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει τα μαθήματα «Ειδική Αγωγή» και «Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στην Προσχολική Ηλικία» στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επίσης έχει διδάξει το μάθημα «Συστηματική Παρατήρηση Βρεφών και Νηπίων» στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας των Α-ΤΕΙ Αθήνας. Έχει διδάξει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα μαθήματα «Μαθησιακές Δυσκολίες», «Συγκριτική Θεώρηση της Εκπαίδευσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», «Διαμόρφωση Ταυτότητας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», «Συμβουλευτική των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Επαγγελματική Ένταξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», «Εκπαίδευση Ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές/Αυτισμό». Επίσης διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα του ΕΚΠΑ του ΕΑΠ, του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Η Παιδεία στη Μετανεωτερική Εποχή: Η Περίπτωση της Ειδικής Αγωγής» 2003, «Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Ειδική Αγωγή» 2005, «Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Ψυχολογία- Παιδαγωγική- Κοινωνιολογία» 2011. “Επικοινωνία και Εκπaίδευση Ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές/Αυτισμό» 2013. "Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή Ατόμων με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού" 2016 «Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Ειδική Αγωγή, ερευνώντας τα σύγχρονα δεδομένα» 2016.
Πολυάριθμα άρθρα της σε θέματα Ειδικής Αγωγής περιλαμβάνονται σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος του Editorial Board του Journal of Autism and Developmental Disorders του Πανεπιστημίου Yale, USA από το 2014. Είναι μέλος του Autism Europe.